Skaffa katt – utekatt eller innekatt?

Att skaffa katt kan vara en fantastisk upplevelse. Men en av de första frågorna man bör ställa sig är om man bör skaffa sig en utekatt eller en innekatt? Detta är något vi ska utforska lite närmare nedan.

Det finns egentligen inte någon arketypisk innekatt eller utekatt, men en del raser kan vara mer eller mindre lämpad för ett sorts liv. Alla katter har instinkter som är anpassade till ett liv utomhus, men det betyder inte att alla katter måste vara utekatter.

Ens boendesituation kan många gånger vara avgörande för vilken typ av katt som passar en bäst. Bor man exempelvis mitt i en storstad kommer nog innekatten vara det klart bästa valet. Och medan man även kan ha en innekatt om man bor ute på landet finns det många som då istället föredrar att låta katten vara en utekatt.

En innekatt lever i regel längre än en utekatt. Men man behöver också tänka mer på hur man tillfredsställer en innekatts naturliga behov och instinkter som utekatter ofta själv kan göra.

Att ge innekatten en känsla av världen utanför hemmet kan man dock fortfarande göra. Balkonger och inbyggda altaner är väldigt populära alternativ där katten kan få titta ut på sin spännande omgivning och får chansen att uppleva en mängd dofter och ljud som fönster och väggar annars håller borta.

Man kan även låta katten få gå ut periodvis på samma sätt som en hund: med koppel eller sele. Sele är ofta det bättre valet då de inte enbart sitter kring halsen. Ska man skaffa en sele är det viktigt att de sitter bekvämt och butiken Supercat rekommenderar att man köper hem ett par olika, testa sig fram och lämna tillbaka de som inte passar.

Att hålla sig aktiv som utekatt är vanligen rätt så enkelt. Men har man en innekatt behöver man lägga ned mer tid och energi på att se till att de får motion och stimulans genom lekar. Agria har några bra förslag på hur man kan göra detta.