Information om fåglar

Ska du ut på tur och kika efter fåglar? Vad kan du tänkas behöva för att fågelskåda? Många som inte provat det har förutfattade meningar och upplever att det skulle vara tråkigt – men nej.

Det hela med fågelskådning började för längesedan, då en stor ökning av intresse för vilda fåglar uppstod från omkring 1880-talet och framåt. Fågelskådning blev först populär i Storbritannien, med USA inte långt efter. Så småningom blev det nästan lika populärt i Skandinavien, Nederländerna, Tyskland, Schweiz och de äldre länderna i det brittiska samväldet.

Intressen för fågelskådning har stimulerats av fågelböcker, som sträcker sig så långt tillbaka som Gilbert Whites naturhistoria Selborne (1788) och John James Audubons illustrerade Fåglar av Amerika (1827-1838) och kulminerade i sådana väsentliga hjälpmedel på fältet som HF Witherbys femvolymshandbok av brittiska fåglar (1938-1941) och Roger Tory Petersons Field Guide to the Birds (1947), som skapat en uppsjö av information för alla nordamerikanska fåglar som befinner sig öster om Rocky Mountains. Liknande verk är tillgängliga för många andra regioner. Tidskrifter och tidningar, som Audubon Magazine (USA), British Birds (England) och La Terre et la vie (Frankrike), har också bidragit till tillväxten av intresse, liksom andra medier.

En av de mest tilltalande aspekterna med fågelskådning är att det är en relativt billig aktivitet. Grundutrustningen inkluderar kikare, en fältbok som hjälper identifieringen och en anteckningsbok för uppskrivning av tid och plats för observationer. Det är ofta inte ens nödvändigt att resa. Många fågelskådare ställer upp matningsstationer för att locka till sig fåglar. Listorna över fågelobservationer som sammanställts av medlemmar av lokala fågelskådningsföreningar är mycket användbara för både forskare och fågelskådare, och de innehåller även livsmiljö och migrationsmönster hos de olika arterna.